Hoe komt het dat de meeste Italianen er zo vreselijk strak uit zien? Door veel te sporten! Nou ja, dat zou natuurlijk kunnen. Maar het kan ook zo zijn dat ze zo ogen omdat ze lekker strak ondergoed dragen… zo van die TellSell kledingstukken.

Tekst en foto’s: Menno Grootjans

Toen ik me voor de eerste keer in het TS1 shirt van het Italiaanse SIXS wurmde had ik even het idee dat ik opgesloten zat – in een ‘amazing’ shirt. Maar zie, even ademen, uitrekken en met mijn armen bewegen en hop, het shirt bleek als gegoten te zitten. Officieel valt de TS1 onder SIXS Original Carbon Underwear®. Dit impliceert natuurlijk dat er iets van ‘carbon’ in het shirt zit. Bestudeer je het label en dat zie je dat het shirt uit 85 % polipropyleen, 5 % Elastan, 5 % polyurethaan en ja ook 5 % C(a)RB(on). Fijn: dat staat geprint op de rand in plaats van op een vervelend labeltje! De carbonvezels moeten er trouwens voor zorgen dat de temperatuur beter gereguleerd wordt.Het shirt bevat minuscule gaatjes, een behoorlijk lang voor- en achterpand en aan de achterzijde een soort ‘V’ –voor een extra stukje stabiliteit. Verder is het shirt anti-statisch, water afstotend en anti-allergisch.

Wat moet een ‘zweetshirt’ doen? Juist, zweet afvoeren zodat jij lekker aangenaam blijft. Nou, dat is geen enkel probleem. Helemaal fris gewassen voelt het shirt dan wel strak, het zit ook heel lekker. Geen naden aan de zijkant, alleen bij de oksels. De nek is niet al te hoog waardoor je ook daar voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het shirt is er wit en zwart en in de maten XS-S-M-L/XL en XXL Nu heb ik normaal L, maar een M zat eigenlijk meteen beter. Op het wat ‘inwurmen’ na dan. Ik hou eerlijk gezegd vooral van ondershirts die strak zitten en ook in het gebruik vooral niet in de weg zitten. Te losse shirts doen dat doorgaans wel. Mooi: de opdruk met de Italiaanse kleuren. Geeft het net wat extra’s mee! Het is geen echt zomer shirt; eerder een allround shirt. Als het echt warm wordt –zeg boven de 25 graden- dan zal de TS1 net wat te warm aanvoelen.

100 gram weegt het shirt -droog. Je kan het shirt op 30 graden wassen en daarna gewoon uithangen. Liever niet in de droger en zeker niet strijken. Het hele ‘spul’ is natuurlijk wel van kunststof en dat kan niet heel erg goed tegen een strijkbout. Sixs voert een complete lijn aan shirts, zowel voor fietsers als ook voor motorrijders en voetballers.